Mama Laurki testuje :)

Kuchnia

Sernik na szybko



   Sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów. Podawany sam lub z dodatkami na ciepło albo zimno sprawdza się na każdą okazję. Lubią go szczególnie ci, którzy dbają o sylwetkę, ponieważ ciasto to można podać również w wersji light. Czy jednak wiemy skąd wzięło się to ciasto i jak wiekowa jest jego historia?

   "Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiają się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego historia sięga więc już ponad 2 tys. lat. W XIX w. przepisy na serowe ciasto, razem z kolonistami, dotarły do Ameryki Północnej i tam ewoluowały.

 

   W 1872 roku w Nowym Jorku przypadkowo odkryto produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis. Lekki i delikatny "sernik nowojorski" funkcjonuje do dziś.

   Najbardziej tradycyjna forma, sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Stąd często ciasto to nazywane jest "wiedeńskim". W tej wersji zakłada dodanie do serowej masy dużej ilości bakalii. W krajach prawosławnych, popularna jest natomiast odmiana sernika na zimno, nazywana paschą. W wielu regionach jest to tradycyjna potrawa wielkanocna."


   Dla osób, którzy nie mają dużo czasu, a lubią szybko i bezproblemowo coś zjeść/ upiec polecam szybki przepis na sernik, który jest baaardzo prosty.



Składniki:


- 1 kg sera-najlepiej już zmielonego. 

- 4 jaja,

- 1 szklanka cukru,

- 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej może być też kasza manna,

- 1/4 kostki margaryny roztopionej,

- cukier waniliowy - najlepsza jest wanilia lasce SKWORCU



      

- skórka pomarańczowa SKWORCU







- kandyzowana kantalupa SKWORCU







Sposób przygotowania :

 

Ser utrzeć, dodając kolejno po jajku. Wsypać cukier oraz miąższ z laski wanili/ ewentualnie cukier waniliowy. Dodac mąkę. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę + skórkę pomarańczową i kantalupę..

Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy i włożyć do nagrzanego wcześniej pieca do 180st. Piec ok. godziny góra-dół.

Wszystkie składniki można śmiło połączyć w mikserze i zmiksować. Oczywiście sernik trochę opada ale i tak jest pyszny:)



                         



Sernik wychodzi leki i puszysty. Idealny na ciepło i zimno:)



                             


        



Życzę smacznego:)


I zapraszam na stronę SKWORCU, gdzie za niską cenę można zakupić wiele wartych uwagi produktów.