Mama Laurki testuje :)

Kuchnia

Zapiekanka ziemniaczana





   Najważniejsze jest to, żeby pamiętać o dobrej jakości składników. Zapiekankę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów, wegług wielu przepisów, często z innych składników niż te,które ja podaję, dlatego nie dziwcie się, że wcześniej znana przez Was wersja zapiekanki ziemniaczanej jest inna niż ta moja.


Potrzebne sładniki:

- 2 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 60 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 40 dag sera żółtego Mlekdamer  /25 dag  i 15 dag
- szklanka śmietany / najlepiej kwaśnej
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżka mąki
- przyprawy
- 0,3 dag masła

 
                        



Sposób przygotowania :


Ziemniaki obieramy, myjemy, i kroimy na cienkie plastry.
Następnie cebulkę szatkujemy na drobno, czosnek siekamy lub ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle na patelni. Gdy się zeszklą dodajemy mięso mielone i jeszcze chwilę podsmażamy dodając na końcu cały przecier pomidorowy.

W osobnym naczyniu mąkę łączymy ze śmietaną, 15 dag sera i przyprawami i mieszamy - mamy sos do zapiekanki.

Zapiekankę układamy w naczyniu np żaroodpornym w kolejności- ziemniaki, na to podsmażone mięso z dodatkami, następnie kolejny raz ziemniaki i na końcu zalewamy to sosem serowym, poczym jeszcze posypujemy resztą startego sera.



                        






Zachęcam Was jeszcze do odwiedzenia strony Polmlek :)