Mama Laurki testuje :)

Kuchnia

Coś dla podniebienia




   Często i gęsto przeglądając Wasze blogi, czy po prostu strony w necie moją uwagę przykuwają ciekawe pomysły na ciasta i różnego rodzaju wypieki. Niejednokrotnie pokazywaliście/pokazywano pyszne torty, biszkopty. Tak pyszne, że śliniłam się od samego patrzenia.


   Wyprzedzając Wasze myśli - nie będzie dzisiaj o torcie, przyznaję bez bicia, że nigdy nie potrafiłam go upiec, biszkopt też należy do moich kulinarnych porażek.
Poważnie, jeżeli miałabym upiec biszkopt, którego należałoby przekroić na kilka części - zapewne by mi opadł.

   To drożdżówka mi wychodzi bezbłędnie, a ponoć to takie trudne ciasto. 

Biszkopt?

Tak, ale z owocami jednowarstwowy.

Jednak mimo moich odwiecznych porażek, kolejny raz zrobiłam biszkopt i kolejny raz opadł...


Składniki na biszkopt z kremem:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać cukier. W osobnym naczyniu ubić żółtka, poczym ubite żółtka stopniowo dodac do ubitych białek delikatnie mieszając.

W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać stopniowo do ubitych jajek delikatnie mieszając. 

Tortownicę czy inną blaszkę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika . Inaczej może opaść.



Składniki na krem:

  • 0,5 litra serka homogenizowanego
  • kilka łyżek rozpuszczonej (około 5)
    żelatyny aromat pomarańczowy
  • Kandyzowane skórki pomarańczy Vog



                             


  • KAROB - Melasa z Chleba Świętojańskiego


 

                       


 Ser, rozpuszczoną żelatynę, skórki i aromat pomarańczowy wymieszać razem tuż przed nałożeniem na ciasto
Gdy już ciasto się upiecze i ostygnie, należy je przekroić (mi jak zwykle opadło, ale dało się jakoś przekroić), poczym smarujemy jeden płat ciasta melasą z chleba Świętojańskiego, następnie kremem i ponownie przekładamy płatem ciasta.
Dekorowac rózniez możemy melasą.

Melasa z Chleba Świętojańskiego: jest to ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem.

 

Zalety Karobu:

* Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,

* Nie zawiera cukru i glukozy,

* Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń,  fosfor oraz witamin np. B1 B2, B3, E, a także wartości odżywczych: białko i węglowodany, 

 

Zastosowanie Karobu:

- do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie,

- jako słodziki do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, lodów, mleka, wszelkich  deserów.

- do pieczenia chleba, ciast i ciasteczek




                 






Zapraszam także na stronę sklepu ze zdrowymi produktami nie tylko do jedzenia Generacja fit