Mama Laurki testuje :)

Wpisy z kategorii: Kuchnia

fit_logo1_ma_big.jpg
Kuchnia

Coś dla podniebienia

   Często i gęsto przeglądając Wasze blogi, czy po prostu strony w necie moją uwagę przykuwają ciekawe pomysły na ciasta i różnego rodzaju wypieki. Niejednokrotnie pokazywaliście/pokazywano pyszne torty, biszkopty. Tak pyszne, że śliniłam się od samego patrzenia.   Wyprzedzając Wasze myśli - nie będzie dzisiaj o torcie, przyznaję bez bicia, że nigdy nie potrafiłam go upiec, biszkopt też należy ... czytaj dalej

komentarze: 23
Beztytuu_co_big.jpg
Kuchnia

Królowa wśród kaw - najdroższa kawa świata :)

"Smak tej kawy urzeka egzotyką, kolor łagodną pełnią, a aromat intensywnością. Zapach unoszący się nad filiżanką wypełnioną gęstym napojem, przeplatany nutami czekolady i karmelu koi zmysły i budzi umysł. Tak jest i być musi w przypadku najrzadszej i przez to najdroższej odmiany kawy na świecie. Kopi Luwak produkuje się bowiem w ilości nie przekraczającej 400 kg rocznie, a czasem nawet takich „... czytaj dalej

komentarze: 31
logo_1aaaa_Yp_medium.jpg
Kuchnia

Zapiekanka ziemniaczana

   Najważniejsze jest to, żeby pamiętać o dobrej jakości składników. Zapiekankę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów, wegług wielu przepisów, często z innych składników niż te,które ja podaję, dlatego nie dziwcie się, że wcześniej znana przez Was wersja zapiekanki ziemniaczanej jest inna niż ta moja. Potrzebne sładniki: czytaj dalej

komentarze: 33
image002_hv_medium_01_big.jpg
Kuchnia

Z myślą o dzieciach...

   Gotowe dania dla dzieci to produkty specjalne produkty. Podlegają one kontrolom na etapach produkcji, i spełniają normy bezpieczeństwa. Gotowe posiłki dla dzieci zawierają sprawdzone składniki, dzięki temu możemy być pewni że są bezpieczne.   Wiele dzieci nie lubi wszelkiego rodzaju produktów mlecznych a my rodzice codziennie musimy się bardzo starać, aby przekonać nasze maluchy do jakiegoko... czytaj dalej

komentarze: 23
vog_U3_big.jpg
Kuchnia

Rabarbar ze śliwkami

   Gdy przychodzi ciepło i z nieba leje się strumieniami żar słoneczka, każdy,ale to każdy marzy o orzeźwieniu. I nie chodzi mi już tylko o napoje chłodzące, ponieważ one są podstrawą w gorące dni.   Chodzi mi raczej o dodatki do tych napoji, czyli lekkie, chłodne i wiosenne ciasta. Wybór jest naprawdę ogromny, to co przygotujemy to tylko i wyłącznie kwestia naszego indywidualnego upodobania.  ... czytaj dalej

komentarze: 23
DSC06523_5m_big.jpg
Kuchnia

Domowa chałwa

   Chałwa – ta pyszna i popularna słodka przekąska jest obecna w menu Polaków od wielu lat. Skąd jednak się wywodzi i dlaczego z roku na rok zyskuje coraz większe rzesze zwolenników?    Chałwa (halvah, halva, helva, halavi) w pierwotnym znaczeniu tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu cukierek, jest wiec synonimem słodyczy i doskonałego smaku. Je... czytaj dalej

komentarze: 42
Beztytuu_4M_big.jpg
Kuchnia

Czarna eminencja :)

      Niezależnie od pory dnia, miejsca spożycia i towarzystwa: pobudza i orzeźwia. Znosi zmęczenie, rozjaśnia umysł. Stawia na nogi i poprawia humor. Jej pozytywny wpływ potwierdzają naukowcy, a rzesze zwolenników nie wyobrażają sobie dnia bez jej aromatu i cudownej, ożywczej mocy. Ponoć szatański wynalazek – kusi ludzkość już od wieków. Kawa.Jest kilka sposobów na picie kawy:"Sposób nr 1: zap... czytaj dalej

komentarze: 29
ffff_b6_big.jpg
Kuchnia

Smacznie i szybko :)

   Ciasto francuskie to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast, jakie w ogóle kiedykolwiek powstało. Jest idealne zarówno na słodko, jak i podane jako danie wytrawne, a do tego smakuje praktycznie każdemu.   Często mam jeden rulonik gotowego ciasta francuskiego w lodówce - przyznaje bez bicia - nie potrafie zrobić go sama, raz tylko kiedyś tam próbowałam.Kompletna klapa na całej lini - nigdy w... czytaj dalej

komentarze: 37
logo_1aaaa_jB_medium.jpg
Kuchnia

Mocno serowa :)

   Plasterek sera najlepiej chroni przed osteoporozą. Ma więcej wapnia niż szklanka mleka. A przy tym jest on lepiej przyswajalny niż ten ze szpinaku czy brokułów. Poznajcie najważniejsze powody, dla których warto jeść żółty ser.   1. Bu­du­je ko­mór­ki Ser żół czytaj dalej

komentarze: 34
image002_hv_medium_Jo_big.jpg
Kuchnia

Pierogi, uszka...

   Potrawy wykonywane z mąki cieszą się dużą popularnością wnaszych  polskich domach, a przepisy do ich wykonania są banalnie proste i wszędzie dostępne. Nikomu też nie przeszkadza, że takie mączne dania są czasochłonne.Nasza miłość dotych dań jestprzeogromnaa, a my jesteśmy gotowi na poświęcenia się w wedle zasadny -  dla miłości wszystko. czytaj dalej

komentarze: 22